Szenvedélyünk az autó

Bemutató: Ford Mustang California Special

2018/08/10. - írta: AutoAmore

A Mustang mindig is híres volt arról, hogy tulajdonosa könnyedén egyedivé varázsolhatja és a saját ízlése szerint alakíthatja át. Oyannyira így van ez, hogy az USA-ban valóságos nemzeti sport lett a muscle car-ok, köztük a Mustangok optikai átalakítása, amihez ezerszámra lehet vásárolni különböző átalakító szetteket. A Ford azonban annak is kínál alternatívát, aki egyedi autót szeretne, de jobban bízik a gyárilag elvégzett átalakításokban, mint a helyi Mustang Varázsló munkájában. 

A Mustang hazájában, Amerikában már rendelhető az autó legújabb változata, a California Special.
636563015493986123-2019-ford-mustang-gt-california-special-13.jpg

Miután a Ford 1964-ben hódító útjára indította a Mustangot, az USA-ban sorra alakultak a Mustang clubok és a kereskedők is igyekeztek megalkotni a saját, egyedi dizájnnal ellátott Mustangjaikat. Ezek közül az egyedire formált verziók közül kiemelkedett egy - az 1967-es Shelby GT tanulmány által ihletett - verzió, amit California Special névre kereszteltek.

Az első ilyen néven futó autókat leginkább a fekete hűtőrács, ködlámpák, oldalsó versenycsíkok, a hátsó kerékjárati ív előtt elhelyezett légbeömlők és egyedi hátsó lámpák különböztették meg a többi Mustangtól. A Fordnak annyira tetszett az autó dizájnja, hogy 1968-ban limitált darabszámban saját gyártásba vette a California Special verziókat. Ebben azért valamelyest annak a ténynek is szerepe volt, hogy Californiában értékesítették az összes eladott Mustang és Thunderbird 20 %-át, az állam tehát kiemelt szerepet játszott a Mustang értékesítési stratégiájában.

1968-mustang-pic-103-best-1968-gt-cs-images-on-pinterest-of-1968-mustang-pic.jpg

A Mustang 2007-ben újraélesztette a California Special verziót és azóta minden új Mustang széria és annak a faceliftje is elkészült ezzel az opciós csomaggal. 

Nem maradt ki ebből a körből a Mustang nemrégiben ráncfelvarráson átesett jelenlegi szériája sem. A California Special csak az 5 literes, V8-as motorral szerelt GT Fastback és Convertible modellekhez érhető el, a 2.3-as Ecoboost motoros autók esetében ez a csomag nem rendelhető.
2019-ford-mustang-gt-california-special.jpgA California Special Edition leginkább a külső megjelenését tekintve különbözik a hagyományos Mustangoktól. E tekintetben a mára már védjegyévé vált oldalsó versenycsík és légbeömlők, a csomagtérnyitó meletti vörös California Special felirat, a matt fekete hűtőrács, az azon elhelyezett, piros, fehér, kék háttérrel egyedivé tett vágtató ló és a gyönyörű ötküllős fekete felnik jelentik a legszembetűnőbb különbséget.

2019-ford-mustang-gt-california-special-3-e1524863215552.jpg

A változtatások természetesen az autó belsejét sem kerülték el, egyedi varrások, az ülésbe nyomott GT/CS felirat és lábtérszőnyegek emlékeztetik a sofőrt és utasát arra, hogy milyen autóban is ül.

Arról nincsenek információk, hogy a Mustang Európában is megvásárolható lesz-e California Special kivitelben.

komment
süti beállítások módosítása