Szenvedélyünk az autó

Hamarosan érkezik a megvadított MX-5

2018/08/31. - írta: AutoAmore

A Mazda még júniusban jelentette be, hogy frissítésen esik át minden roadsterek viszonyítási pontja, a méltán népszerű MX-5.

Meggyőződésem szerint a piacon jelenleg elérhető új autók közül ez az az autó, amelyik az árát és az általa nyújtott vezetési élményt tekintve a legjobb kombinációt jelenti. Viszonylag elérhető áron kapunk egy rendkívül divatos és szemrevaló formatervet és élményszámba menő vezethetőséget.

2019mx-5_soulredcrystal-22.jpg

A gyári sajtóanyagban sulykolt „KODO: A mozgás lelke” formaterv nem csak üres frázis, az autó vonalait tényleg sikerült úgy megrajzolni, hogy az MX-5 álló helyzetben is egy ugrásra kész vadmacskának tűnik. Épp ezért a modellfrissítés még az ilyenkor szokottnál is kevésbé érintette a formatervet. Olyannyira így van ez, hogy az MX-5 esetében az autó külsején semmit nem módosítottak, az egyedüli változást az új 16 és 17 colos fekete színű felnik jelentik. Túl jó lett az eredeti, megesik az ilyesmi.

2019mx-5_soulredcrystal-20.jpg

Annál inkább átdolgozták viszont a motorokat, így már a legfrissebb környezetvédelmi előírásoknak is megfelelnek. Eddig is kétféle benzines erőforrással volt elérhető az MX-5, ez a továbbiakban sem változik. Az 1,5 literes benzines 131 helyett már 132 lóerős, a forgatónyomaték pedig 150 helyett 152 Nm. És ez nem nyomdahiba. E hihetetlen műszaki fejlődés láttán a többi autógyártó motorfejlesztésért felelős vezetője nagy valószínűség szerint nem fogja az iroda közepén térdepelve, a haját tépve, kezét a földhöz csapkodva azt óbégatni, hogy az ipari kémek azonnal derítsék ki, hogy mi áll ennek az elképzelhetetlen teljesítménynövekedésnek a hátterében.

Az eddig 160 lóerős és 200 Nm nyomatékú kétliteres motor teljesítménye viszonyt szemmel is észrevehetően erősödött, immár 184 lóerős, a forgatónyomaték pedig 205 Nm. Az ígéretek szerint az erősebb motor hangkarakterisztikája is ütősebb lett, ami az elődnél azért valóban elég vérszegényre sikeredett. Az MX-5-el kapcsolatban leggyakrabban hangoztatott kritika talán éppen az volt, hogy miért nincs hozzá erősebb motor. Kíváncsian várjuk, hogy a kétliteres erőforrás megnövelt teljesítménnyel és komolyabb hanggal milyen hatást gyakorol az egyébként eddig is szuper vezetési élményre.

2019mx-5_family-3.jpg

A modellfrissítés a biztonsági felszerelések terén is bővítette az MX-5 opciós listáját. E körben az ütközések elkerülését segítő városi vészfékrendszer, az autó mögötti forgalmat is figyelő rendszer, táblafelismerő és hátsó kamera érdemel említést.

2019mx-5_recaro_highgrade-4.jpg

Az MX-5 mindig is a vezetési élményre volt kihegyezve. Az biztos, hogy ilyen kevés lóerővel, ilyen jót autózni csak az MX-5-el lehet. Az új, erősebb motorok erre minden bizonnyal rátesznek még egy lapáttal. A megújult MX-5 hamarosan a hazai kereskedésekbe is megérkezik.

Forrás: mazda official

komment
süti beállítások módosítása